2009. december 17., csütörtök

Stutenkerl

Nem rég Münsterben voltam néhány napot, ahol egyik reggel egy kelt tésztából készült figurát kaptam. Egy Stutenkerlt. Német nyelvterületen sokféle néven ismerik, és más-más alkalomra kapják a gyerekek a különböző területeken. Van ahol már Márton napon ilyet reggeliznek, de van olyan rész is, ahol csak az adventi időszakban vagy kifejezetten Mikuláskor fogyasztják. Neve a tésztára utal, amiből készül a püspököt idéző figura. (Stuten - élesztő)
Persze lehetett kapni díszesebbeket is, mint az enyém, viszont ilyen minden pékségben volt ;-)


Hozzávalók:
500 g liszt
40 g élesztő
2,5 dl tej
10 dkg vaj
6 g cukor
2 tojás +1 tojás a kenéshez
csipet só
2 szem mazsola

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk és kivágjuk belőle a figuránkat. Kevés vízzel elhabart tojással átkenjük, a két mazsolából szemet csinálunk neki és kelesztés nélkül 200 fokos sütőben kb 20 perc alatt pirosra sütjük. (Ha nincs speciális műanyagból készült sípunk, akkor azt inkább hagyjuk el...)

eM

Nincsenek megjegyzések: