2009. május 12., kedd

Nincsen tavasz...

bodza üdítő nélkül :-) Szerintem mindenki tudna sorolni olyan ételeket, italokat, amelyek nélkül számára nem tavasz a tavasz. Nekem ilyen a tojásos nokedli, amihez elengedhetetlen a fejes saláta, és a töltött karalábé leves, és a bodza.
Pár éve betelepítettünk néhány hajtást a kertbe, hogy legyen saját bodzánk, de még csak 1 adagra elegendő virágot hoz, de az "anyáról" rengeteg virágot tudok begyűjteni. 
A bodzának a virágját és az érett bogyóit lehet felhasználni, a többi része mérgező. Ezek viszont nagyon sok kedvező hatással bírnak és nem mellesleg finomak.
Az üdítőt elkészítéséhez kell némi türelem, de megéri:


Hozzávalók:
5 liter felforralt, majd lehűtött víz
12-15 virág
2-3 citrom
10 dkg méz vagy 10-15 kanál cukor

A már lehűlt vízbe beleteszem a megmosott virágot, hozzáadom 2 citrom levét, 2-3 citromkarikét és 10 dkg mézet vagy 10 kanál cukrot. 1 napig állni hagyom. Minél tovább van benne a virágzat, annál intenzívebb lesz a bodza íz. Megkeverem, megkóstolom és ha kell citrommal és mézzel /cukorral tovább ízesítem. Üvegekbe szűröm és lehűtöm. Jégkockatartóban lefagyasztok belőle egy adagot, hogy ne vizesedjen föl a sima jégkockától...

eM

1 megjegyzés:

lúdanyó írta...

De jó, hogy leírtad, ma este már csinálhatom is :) A jégkocka meg nagyon jó ötlet!