2008. november 17., hétfő

Márton-nap a Fáy Présház Étteremben

Márton napja fontos határidő volt a középkorban, erre a napra be kellett fejezni a kinti munkákat, az állatokat ezen a napon hajtották be a legelőkről, ekkor lehetett megkóstolni az újbort és a ludakat is ezen a napon vágták le. A közhiedelem azt tartotta, hogy "aki Márton-napon libát nem eszik, az a következő évben éhezik".

Ezért mi minden évben eszünk libát :-) Idén úgy döntöttünk, hogy a Fáy Présház Étterem libafogásaival fogjuk biztosítani, hogy jövőre se éhezzünk.

Előételnek ropogós libatepertőt kértünk, egyszerűen tökéletes volt. A tepertőhöz kenyér kell, jó és fehér, a felszolgált kenyér fehér volt ugyan, de a jótól nagyon távol állt.

Ezt követően libalevest ettünk, volt ki maceszgombóccal - én is -, volt ki gazdagon. A leves finom volt, de a gombóc az én ízlésemnek túl puha.


Már előre tudtam, hogy főételnek ropogós libacombot fogok kérni, így csak a köret kiválasztása maradt: aszalt szilvás párolt lilakáposztát és hagymás törtburgonyát kértem. Majd az asztalnál sorra hangzott el, hogy én is ugyanazt, én is ugyanazt... majd jött egy felszolgáló és jelezte, hogy libacombból összesen három, azaz 3 db van... meghökkenésünknek hangot is adtunk, ugyanis Márton napja volt, tehát elég valószínűt, hogy ezen a napon több liba fogy, mint máskor, továbbá ekkor még egyedül voltunk az étteremben, tehát az sem lehet, hogy későn mentünk és volt ugyan elég, csak lecsúsztunk... Készséggel ajánlgatták a ropogós libafertályt, mert azon is van comb, meg még jó sok ropogós bőr is szerintük, és szerintünk jó sok csont is.  Nem nagyon  hagytak választási lehetőséget... :-( Így kértünk néhány fertályat is. A ropogós liba nagyon finom volt. Egyikünk Márton napi töltött káposztát rendelt, ami gerslivel és libahússal készült - mindenki megkóstolta, jó volt. 


Miután ezt mind legyűrtük, újra az étlapot kértük, hogy valami finom desszertet nézzünk. A választék enyhén szólva gyér volt, de valami kellett a lezáráshoz. Fáy túrógombócot rendeltünk, amit forrónak és remegősnek vártunk az étlap alapján. Se forró nem volt, se remegős, se túrós. Túrónak még a közelében sem járt a gombóc, de ha ettől eltekintünk és csak simán gombócnak nevezzük, akkor is pocsék volt.

Finom, gyümölcsös újbort is ittunk: Vylyan Bogyólé-t.

eM

Fáy Présház Étterem
Cím: Fót, Fáy sétány
Tel: 27 / 395 215

Nincsenek megjegyzések: