2008. november 4., kedd

Olimpia Étterem

Már egy ideje gondolkozom azon, hogy miről szóljon az első bejegyzés... Nincs kedvem főzni mostanában, talán idő hiánya végett, talán mert nem lelkesedik velem senki azért, amiért én mostanában lelkesednék. 
Sütni sütöttem, brownie-t, de valami nem stimmelt a recepttel, még újra kell próbálnom. Az íze a magas kakaótartalmú csokitól mennyei volt, de az állag nem volt az igazi.
Így hát nem főzésről szól, hanem evésről. Mert enni jó! Enni szeretek, finomakat enni nagyon szeretek :-) 

Már több mint 1 hónapja áradozok egy étteremről, amiről először a RadioCafe-n a Gasztromániában hallottam, amikor Takács Lajos volt a vendég. Nagyon tetszett ahogy és amit mondott, és már akkor elhatároztam, hogy feltétlenül meglátogatom az Alpár utcában az Olimpia Éttermet. Kicsit több mint egy hónappal ezelőtt egy péntek délután kaptam a telefont és estére megpróbáltam asztalt foglalni, reménykedtem, bár tudtam, hogy szinte esélytelen. Kedvesen, mosolygósan megállapodtunk abban, hogy az a nap nem a mi napunk, viszont hétfőn mehetünk.

Az étterem a dzsunga közepén egy pincében van, semmi extra kívül, belül meg hát... no, nem is az a lényeg. Este fél 9-kor mi voltunk az elsők, így még választhattunk az asztalok közül. Egy olyanhoz ültünk, ahonnan az egészet beláttuk. 10 perc múlva már minden asztalnál ültek, tele volt az étterem. Míg a megrendelt házi bioszörpre vártunk, azon tanakodtunk, hogy hány fogást is rendeljünk. Egy táblán fel volt sorolva néhány hozzávaló ( bárány, mangalica, csokoládé, tőkehal) és az, hogy hány fogás mennyibe kerül. Rendeltünk nekem három fogást, mert önként és dalolva nem ennék se bárányt, se mangalicát, de nyitott vagyok mindenre, és addig nem mondom, hogy nem jó, míg meg nem kóstolom. És 6 fogást, hogy nehogy kimaradjon valami :-)
És elhangzott egy olyan kérdés, amit eddig étteremben tőlem még sosem kérdezett senki: van-e valamilyen ételallergiám?
 
Majd gyorsan, hogy ne unatkozzunk érkezett egy kis vaj hozzá baguette és diós kenyér, ezt követően jött egy szelet hízott libamáj, amihez apró kockára vágott savanykás almát adtak áfonyaszószban.
Ezt követően ecetes uborkát kaptunk joghurt-felhővel és lazackaviárral.
Ezután én, a három fogásos, kimaradtam, amit nagyon sajnáltam. Tőkehalfilé volt a tányéron kockára vágott avokádóval, amit petrezselyemmel és vékony csíkokra vágott citromhéjjal ízesítettek. Persze megkóstoltam, hibátlan volt.
Hamarosan érkezett a következő fogás: paradicsomos mentás kuszkusz mangalica tarjával és füstölt haltejjel. Nem eszek sertés húst, de ettem belőle: a mangalica kívül ropogós volt, belül omlós, az íze nem volt igazán sertéshús, de nem nőtt a szívemhez.
Megint kimaradtam: erdei gombával, mangolddal, sárgarépával és articsókával tálalt báránygerinc került elénk. Bárányt sem eszek, de ez is megkóstoltam és megállapítottam, hogy finom.
Bárányborda sem járt a három fogást választóknak, ezt fűszeres mártással átvont édesköménnyel adták elénk. Kóstolást követően felmerült bennem, hogy lehet, hogy mégis jó a bárány? 
Ezt követően sajt tál érkezett, kiválóan válogatás háromféle sajttal.
És zárásként megérkezett a desszert: 2 tejberizs gombócka volt a tányéron, az egyik alatt mangó püré volt, a másik csokival volt leöntve. Megfelelő lezárása volt a vacsorának.

A három fogás, ami nem is három volt, nekem elegendő volt a kóstolókkal együtt, a hat fogás, ami szintén több volt, okozott némi nehézséget egy férfiembernek, de meg kellett kóstolni mindent :-)

Összességében változatos ételek kerültek elénk szépen tálalva, kitűnően elkészítve. Egy gondom volt, és az elég nagy: a sertéshús, legyen az akár mangalica és a bárány nem az én ételem. Nem szeretem őket. Ha tudtam volna előre, biztosan nem ezen a napon mentem volna, de hát ezt nem lehet előre tudni. Ugyan megkérdezték, hogy hogyan állok ezekkel az alapanyagokkal és én nyitott voltam irányukban, meg is ettem, de nem, nem szeretem őket. Sokkal inkább választanék egy olyan napot, amikor marhából, szárnyasokból készülnek az ételek. Ennek ellenére nagyon tetszett, még biztosan visszamegyek, ebédelni is...

eM

Olimpia Étterem
Cím:  Budapest, VII. Alpár utca 5.
Tel: 1 / 321 2805


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

én nagyon megkedveltem az olimpiát. visszament?

Marjan írta...

Még nem sajnos, bár már többször tervben volt, de az élet közbe szólt... De ami késik, nem múlik! Majd beszámolok az ebédről is.