2008. december 9., kedd

Karácsonyi receptverseny - Főétel: Parajos lazacos táska

Bevallom Nemisbéka karácsonyi receptversenyére korábbi karácsonyok terméséből választottam, mert nem tudom, hogy idén mi lesz és nem szoktam próbafőzést csinálni, továbbá 2-3 héten belül nem szeretném ugyanazt megismételni...:-)
Általában nagy fejtörést okoz a karácsonyi menü, már jó előre gondolkozom, hogy mi is kerüljön az asztalra, számolgatok, hogy hány napra kell készülni, és hányra nem, és próbálgatom elképzelni az ízeket, meg azt, hogy mi mivel fog jól passzolni.
Az egyik legfontosabb szempont nálam, hogy 24.-én ne legyen komoly főzés. Ezért én általában az előző napokban beledöglök a rohanásba, és a mindent időben megcsinálni akarásba, de 24.-én sokáig kell ágyban maradni, ott finom forró csokit, kávét, teát iszogatni olvasás közben, aztán valamikor késő délelőtt mákos gubát kell enni és aztán már csak az ünnepi vacsorára várni. Míg készül a guba, addig szépül a fa és szépülök én is... Akkor van minden rendben, ha a vacsorához csak a sütőbe kell betolni a sütnivalót és esetleg valamit meg kell melegíteni, de semmi más teendő nincs. Ez működött is addig, míg a karácsonyi menü elmaradhatatlan kelléke nem lett a vöröstonhalfilé, mert hát ugye azt nem lehet előre elkészíteni, azt frissen kell sütni - ez az egy, ami kivételt képezhet... ;-)

Gyorsan előkészíthető és tényleg csak a sütőbe kell betolni a parajos lazacos táskát:


Hozzávalók (4 személyre):
4 szelet lazacfilé
1 fagyasztott leveles tészta
friss vagy fagyasztott paraj levelek
10+2 dkg vaj
2 duci fokhagyma
bors
petrezselyem
citrom
tojás

A lazacot megmosom, a hasánál lévő vékony részt levágom, besózom. A spenótot (jó a fagyasztott leveles kisgombócos is, abból kb 12 gombócka kell) kicsi vajon sóval megpárolom. 10 dkg puha vajhoz hozzákeverem az összezúzott fokhagymát, sót, borsot, petrezselymet, a citrom reszelt héját és néhány csepp citromlét. A leveles tésztát ketté vágom az egyiket kicsit vastagabbra, a másikat vékonyabbra ezáltal nagyobbra nyújtom. A vastagabb tésztára ráteszek a spenótból egymástól kellő távolságra 4 kupacot, amit úgy eligazgatok, hogy a hal pont ráférjen, a halakon elosztom a fűszeres vajat, majd az egészet beborítom a nagyobbra nyújtott tésztával. Szétvagdosom, a széleit jól összenyomkodom és kézzel vagy villával mintát csinálok rá. A maradék tésztából kivágott motívumokkal díszítem.
A táskákat sütőlapra teszem, megkenem tojással, lefedem fóliával és mehet másnapig a hűtőbe. 25-30 perc alatt lehet készre sütni 200 C-on, ezért igen jól lehet az elkészültét időzíteni. Másnap leveszem róla a fóliát, újra átkenem tojással és egy hústűvel szúrok rá néhány lyukat, hogy a gőz távozni tudjon. Bedugom a sütőbe és pirosra sütöm.

Aki türelmes készítheti egészen kicsi méretben és akkor előétel vagy vendég váró falatka lesz belőle...



eM

Nincsenek megjegyzések: