2008. december 5., péntek

Főzzünk könyvből! VKF! XXI. - Nekem az első :-)

Ez az eső VKF, amire én is főztem, nagyon tetszett Piszke ötletes kiírása. Így nagy kedvvel vágtam bele a az ihletet adó írás keresgélésének...
Az egyik kedvenc íróm Bächer Iván, miközben olvasom az evésről, főzésről szóló tárcáit, szinte érzem az ízeket a számban. Így nem volt kérdés, hogy az ő írásai alapján főzök valamit. Az egyik kedvencem, a Spagetti című írása alapján főztem, egyrészről, mert nagyon szeretem a tésztákat, másrészről nagyon tetszik a kis csattanó az írás végén.


Spagetti

"Tohn Elly vezető asszisztens az itáliai gasztronómiának nagy tisztelője, különösen a spagettiről tud szinte mindent, egész kis könyvtára gyűlt össze a spagetti tárgyköréből, még három olasz nyelvű szakácskönyve is van, sőt, az azokban lévő recepteket meg is érti többé-kevésbé, lévén, hogy latinból érettségizett annak idején.
Tohn Elly minden szombaton spagettit csinál öviének - urának és két kamasz fiának - , akik alig várják már a szombatot ezért.
A múlt szombaton is, példának okáért, mikor megjött a piacról dél körül, gyorsan föltett egy jókora lábasban főni vizet, belevetett egy marék sót, löttyintett rá kevés olajat Tohn Elly, aztán elnézte, amint az olajkarikák opálosan sárgállanak, csápokat növesztenek, szétterülnek a vízen.
És közben spekulált.
Milyen spagetti is legyen ezen a szombaton?
Eleinte persze neki is az obligát lehetőségek merültek föl, a milánói, a bolognai, de aztán gyorsan eszébe ötlött, hogy a gyerekek azoknál jobban szeretik a spagetti a la carbonere-ét, volt is otthon baconszalonna, amit apróra vágva kell kisütni és aztán tojássárgájával elkevert tejszínnel, majd a kifőtt tésztával keverni, de innen már burjánzott tovább Tohn Elly spagetti-téren rendkívül kifinomult fantáziája, sonkára gondolt, amit szintén rejtett kamrája egy negyvendekás darabot, apróra vagdalt, esetleg átdarált sonkás, kolbászos, ne adj' isten! szalámis kevercs pirult, majd főtt három szem hámozott paradicsommal és egy szép cső zöldpaprikával össze képzeletének gazdag serpenyőjében, persze - jutott eszébe - egészséges dolog lenne inkább valami zöldséges spagettivel előrukkolni, lereszelt sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábert, esetleg gyömbért, amit megpárol vajon, majd meghint kis keményítővel és azt önti a tésztára, de aztán úgy érezte, hogy ideje az apróra metélt párolt tökkel elkevert tésztának is....."


És itt nem csak Tohn Elly fantáziált tovább, hanem az én fantáziám is beindult: Sűtőtökös papardellét készítettem.



Hozzávalók:
25 dkg felkockázott sütőtök
2 dl tejszín
20 dkg papardelle
fél csokor friss kakukkfű
durvára őrölt színes bors
vaj
olaj a tésztafőzéshez

A sütűtököt egy kevés vajon sóval, borssal puhára párolom, felöntöm a tejszínnel. Hozzáadom a fogkeményre főzött tésztát és a kakukkfüvet, jól összeforgatom és el is készültem...


eM


Az írás Bächer Iván Vándorbab című könyvéből van, egyszer a beírom a sztori végét is, hogy ne maradjon el a csattanó ;-)

1 megjegyzés:

Marjan írta...

Szia, nagyon örülök a megkeresésnek és természetesen szívesen veszem, ha az én blogom is a megjelenítettek közé kerülne. Természetesen ehhez köszönettel hozzájárulok.

Marjan