2009. március 17., kedd

Újabb krémleves, talán az utolsó mostanában: Medvehagymából

A hétvégén a Bakonyban jártunk. Visszatértünk a nekünk nagyon tetsző igazi falusi kocsmába, az erdőben gyönyörködtünk a rengeteg nyíló hóvirágban, miközben zsíros kenyeret ettünk medvehagymával és hozzá forralt bort kortyolgattunk a kilátásba feledkezve...
Szedtünk is egy zacskónyit a medvehagymából, ami már most kevésnek bizonyul, mert jó néhány ötletem van a hasznosításra, de állítólag lehet néha kapni piacokon... Bár lehet, nem ez a tavasz lesz a medvehagymáé a konyhámban, mert többnyire a hűtőben lévő dolgokat próbálom felhasználi, hogy üres legyen, mire útra kelek.
A medvehagyma jó. Hogy miért is? Mert kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, enyhíti a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, vértisztító hatású és mert nagyon finom! A Mecsek az igazi lelőhelye, de a Bakonyban is igen sokat találtunk belőle. Kicsit közelebb is jó lenne lelőhelyet találni, mert krémleves készült és így már fogytán a készlet...


Hozzávalók:
2 nagy marék medvehagyma, ez kb 8-10 dkg
2,5 dl tejszín
3,5 dl húsalaplé
2 ek liszt
olaj
bors

Világosszínű rántást készítek a 2 ek lisztből, rádobom a megmosott hagymalevélkéket, összeforgatom, felöntöm a húsalaplével és a tejszínnel, megborsozom, felforralom és botmixerrel a leveleket úgy aprítom fel, hogy kis darabkák maradjanak benne.

eM 

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Arra esetleg van tipped, hogyan érdemes tartósítani a medvehagymát, ha nem fogy el egyszerre, vagy télre is szeretnék tartalékolni? Nem csak az érdekel, hogy fagyasszam le, hanem az, hogyan? Darálva, mint a petrezselymet, vagy néhány levelenként összegöngyölve? Van valami praktikád? Előre is kösz a választ!

Marjan írta...

Szerintem jó úgy is mint a petrezselymet, vagy egy kicsit megpárolva, és utána ledarválva, vagy egyben hagyva a leveleket párolás után. Ha nem frissen használod, akkor már szinte mindegy a lefagyasztás módja, mert úgyis belefőzöd majd valamibe.

Névtelen írta...

Meg tudhatnánk a kocsma nevét és helyét? A Bakony a családunkban is a kedvenc helyek egyike.
köszönettel!!!!!!!!!!

Marjan írta...

Nem tudom sajnos a kocsma nevét, Bakonyjákón van :-)
50 Ft egy fehér kis fröccs és 60 egy piros ;-) 200 egy óra billiárd :-) És nagyon igazi falusi kocsma....

Névtelen írta...

Köszönöm a választ, igazából azt reméltem hogy olcsó, de annál jobb kajájuk van :-(

Névtelen írta...

Ha Budapesthez közelebbi medvehagyma lelőforrást keres a szerző, akkor ajánlom a Gerecsét, Pusztamarót környékén tonnaszámra szokott teremni az út mentén is.

Marjan írta...

Nem, ez nem az a jó fajta, falusi vendéglő, itt semmi kaja nincs...

Marjan írta...

Köszönöm az információt. A Gerecsében úgyis rég jártam, betervezek egy medvehagymaszedő túrát arrafelé.