2009. január 12., hétfő

Téli krémleves

Korán sötétedik, hideg is van, az ember lányának nincs nagy kedve ilyenkor a városban ténferegni, de még csak vásárolni menni se... Hazafelé azon gondolkoztam, hogy milyen meleg levest lehetne csinálni úgy, hogy ne kelljen megállni sehol vásárolni, mégis finom legyen és gyorsan elkészíthető, mindezt viszonylag szűkös otthoni készletből. A befutó Edit téli levese lett...


Hozzávalók:
30 dkg megtisztított felkockázott burgonya
30 dkg megtisztított felkockázott alma
2 dl tejszín
5 szelet bacon szalonna
kakukkfű
fehérbors

A burgonyát nem túl sok enyhén sós vízben felrakom főni 2-3 kakukkfű ággal, amikor már majdnem puha, hozzáadom az almát, ha kell adok hozzá még annyi vizet, hogy az egészet ellepje és együtt puhára főzöm őket. Kihalászom a kakukkfű ágakat és botmixerrel krémesítem az egészet. Beleöntöm a tejszínt és újraforralom, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítem.
Míg puhul a burgonya és az alma, a baconszalonnát 1 centis szeletekre vágom és ropogósra sütöm. Tálaláskor a leves tetejére halmazok belőle 1-2 evőkanálnyit.

eM